Borzalmas blogger vagyok. 

Ha vendégnek hívnak a FEM3 Café műsorába, mindig azt írják ki a nevemhez, hogy "kreatív blogger". Nem vagyok az. Kreatívnak kreatív, na de blogger? Nem szeretek írni. Beszélni, vagy megmutatni sokkal inkább.

 

Nem hiszek az újévi fogadalmakban, mégis tettem egyet. Olyan rég szemezek a scrapbook technikával, hogy most megfogadtam, beleásom magam, és én is készítek egy könyvecskét - persze a lányomról. Február elején megkaptam a második csomagomat, persze ezidáig még nem nyúltam semmihez, lövésem sem volt, hogyan kezdjek neki. Szerencsére a legjobb emberhez fordultam tanácsért, a Scrapfellow egyik alkotója és oktatója Mounier Noémi - Kolibri Design megosztotta velem jótanácsait, hogyan is kezdjek hozzá. Most az Ő írását olvashatjátok :)

"Az évek alatt hozzászoktam, hogy átlalában nem tudják mi az a scrapbook. Ezért reflexé vált, hogy elmondjam: A scrapbook a napló, a fotóalbum és az emlékkönyv egy komplex együttese. Egy kreatív album, amiben a saját életedet dokumentálod. Egyszer egy barátnőm azt mondta, mikor a scrapbook albumomat lapozta, hogy “ez olyan, mintha a lelkedben lapozgatnék”. Azt hiszem beletrafált a lényegbe. Ezért is lett az a mondásom, hogy: “A scrapbook az alkotó életének, gondolatainak és érzéseinek a tapintható formája. Egy olyan érzelmi benyomást hivatott őrizni, ami hűen tükrözi az akkor és ott érzést.” Nevezhetjük akár a XXI. század krónikázásának is, egy csipetnyi szentimentalizmussal.

Nincs két egyforma album, mint ahogy két történet sincs. Épp ettől annyira ÉRTÉKES a scrapbookozás. Megismételhetetlen. Egyedi.

Fel szokott merülni az a teória, hog a mai digitális világban, meg a soknullás fotóinkkal, elveszni látszik a fotók értéke. Hogy, bár a scrapbookosok többsége a gyerekiknek dokumentálják a történeteket, a mai gyerekeknek nem lesznek olyan értékesek ezek a képek, mert százszámra látják magukról. Én azt gondolom, hogy egyrészt, a történettel együtt máris több, egy egyszerű képnél (és bárki elhiheti, NEM MINDENRE EMLÉKSZÜNK vissza, akármennyire is hisszük, hogy igen. Úgyhogy semmiképp se lesz értéktelen), másrészt ha a gyerekeink nem is fogják értékelni az életünk történeteit. Mi magunk, 80 évesen az ágyunk szélén, bizonyára szívesen emlékszünk majd vissza ezekre az apró pillanatokra. Mert vagy már nem emlékeznénk rá, vagy mert tobzódni akarunk a sok emlékben, hogy bizony nem múlt el az a 80 év nyomtalanul és tele voltunk történetekkel. Tehát semmiképp se haszntalan és parányit sem értéktelen a scrapbook. Sőt! Kifejezetten értékteremtő. Én ezért scrapbookozom, mert őszintén ebben hiszek. Nem pedig azért, mert szép. Bár ez sem hátrány. :)

A scrapbooknak digitális és hagyományos vállfaját különböztetjük meg első ízben. De van aki keveri a két műfajt. Ezt nevezzük hibridnek. A tartalom szempontjából teljesen mindegy, hogy melyik műfajban kezd neki az ember. A digitálisnak és a hagyományos (3D) alapúnak is megvannak a maga előnyei és hátrányai. A legegyszerűbb, egy alkotócsomaggal kezdeni. Az alkotócsomagokat általában úgy állítják össze, hogy a harmóniával már ne kelljen foglalkozni a felhasználónak, mert minden eleme egymáshoz illik. Valamint egy ilyen készletben, teljes alkotásokra elegendő alapanyagot találni.

Ha már rászántad magad az első ilyen csomagra, akkor az egyik legegyszerűbb és leghatásosabb tanácsom, hogy amikor rendelsz a webáruházból, akkor a legszebb papírból rögtön kettőt rendelj. Amikor pedig kinyitod a csomagodat, ezt a plusz egy papírt azonnal tépd is ketté. Aztán próbálj meg minél többet kihozni abból a két félből ami a kezedben van. Mire jó ez? Rögtön legyűröd azt az ősi félelmet (mellyen mindannyian keresztül mentünk), hogy félsz belevágni egy szép papírba. Mert az olyan szép, és te úgy se tudnál szebbet kihozni belőle, vagy megvárod a tökéletes pillanatot és témát hozzá… Nincs tökéletes pillanat. Nincs tökéletes téma. Azt a papírt nem lehet elrontani, csak hozzátenni és igen szép az a papír, de ha kettétéped akkor már két szép papírod lesz! ;)

Én arra bíztatok mindenkit, hogy vágjon bele. Nincs vesztenivalója, hiszen az emlékeink nekünk/rólunk szólnak. Meglátjátok milyen jó érzés akár néhány év múlva is visszaemlékezni egy-egy pillanatra.

Ha valaki többet szeretne tudni a scrapbookról és szeretne beletanulni a lehető leghamarabb, akkor meleg szívvel ajánlom a Scrapbook Alapok - Scrapbook tanfolyam kezdőknek c. online tanfolyamunkat. Itt mindent megtudhatsz a scrapbookról: http://scrapfellow.com/product/scrapbook-tanfolyam-workshop/scrapbook-alapok-online-tanfolyam/"

Noémi gyönyörűszép munkáit megtaláljátok a facebook oldalán, illetve a blogján:

https://www.facebook.com/mouniernoemi/timeline

http://noemimounier.blogspot.hu/

Most ezeket a sorokat újraolvasva azt hiszem végleg elszántam magam, és ma elkezdem a saját történetünket...

További ötletekért figyeljétek a a Teleprendezők közösségi oldalát,  és csatlakozzatok a Teleprendezők csoportjához.