Már egész fiatalon kapcsolatba kerültünk a gipszöntéssel - különböző figurákat készítettünk nagycsoportban különböző alkalmakra. A sablon öntésen kívül örömmel látom, hogy ezt magasabb szinten is lehet űzni :) Sőt annyi jó ötletet találtunk, hogy ezt a posztot is kétfelé kell szednünk - van olyan ötlet, amit a bemutatásuk előtt mindenképp szeretnénk letesztelni mi is, mennyire működőképes, mit lehet esetleg javítani rajta, hogyan lehet még többet kihozni belőle. 

 

1. Mécsestartó "párnácska"

Amint megláttam tudtam, hogy ki kell próbálnunk :)

A hobby boltokban kapható gipszet használtam, kicsit sűrűbre keverve, mint ahogy az utasítás írta. Válasszunk egy nagyságban szimpatikus zacsit - amennyiben csak nagyobb áll rendelkezésünkre, mint amekkora párnácskát szeretnénk, egy pálcika segítségével tereljük a gipszet, amit ragasztószalaggal rögzítünk. Hagyjunk egy kis plusz helyet. A közepébe nyomjuk bele a mécsesünket. Nagyjából 10 percig elég nyomni, közben a gipsz felveszi a mécses alakját, illetve kisebb redőket képez a zacskón. Ha felvette az alakot, és láthatóan elkezdett megkötni, akkor hagyjuk száradni.  

Kíváncsi voltam, hogy száradás után mennyire könnyű lehúzni róla a zacskót. Jelentem, ez problémamentesen sikerült :) Még egy kicsit nedves volt a gipsz, így az oldalán lévő felesleget egy késsel le tudtam szépen faragni. Teljes száradás után bármit kezdhetünk vele - legyen az festés vagy dekorálás.

2. Mécsestartó kockák

Hasonló elven működik a következő ötlet is, itt a zacskó helyett szilikon formát alkalmazzunk. Miután háromnegyedig feltöltöttük a kockákat, vegyük ki a mécsest a tartójából, és a tartót nyomjuk bele a gipszbe úgy, hogy az pont ellepje.

Súlyként használhatunk aprópénzt vagy kavicsokat - csak vigyázzunk, nehogy túlsúlyozzuk :)

Miután megszáradt a gipsz, nyomjuk ki a formából, rakjuk vissza a mécsest a helyére.

Fessük kedvünk szerint :)

3. Hűtőmágnesek

Ez az ötlet is a tipikusan olyan, mint a csokoládé darabos joghurt - "miért nem nekem jutott az eszembe?!" :) 

Keverjük ki a gipszet, majd öntsük a jégkockatartóba.

Száradás után fessük be tetszőlegesen - vagy spray-vel vagy sima akrilfestékkel és ecsettel. Utolsó lépésben ragasszunk a hátoldalára egy mágnest. 

Ugye tényleg olyan érzés, mint a csokidarabos joghurt felfedezése....? :)

A következő részben még több érdekes tárgyat készítünk el és mutatunk meg gipszből :) 

További ötletekért figyeljétek a videókat, olvassátok a blogot és látogassatok el a Teleprendezők közösségi oldalára!