Papírból virágtartót? Persze. Elsőre bonyolultnak tűnhet, a valóságban viszont igen egyszerű a papírmasé technika.

 

Amire szükségünk lesz:

- újságpapír

- a csirízhez: víz, liszt

- forma (mi most lufit használtunk)

- krém

- olló és reszelő

- föld és virág  

Csiriz (ragasztó) recept:

2 dl víz, 3 púpozott teáskanál liszt.

Az elkészítés a következő: 1.5 dl vizet egy kis lábosban elkezdünk melegíteni. A maradék fél dl vízben elkeverjük egyenként a három kanálka lisztet, és a kb. 60 fokra felmelegedett vízhez öntjük. Folyamatos keverés közben addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik, és opálossá nem válik. 

A rétegezéses technika titka az alaposság.

1. lépés:

Kiválasztani a megfelelő sablont. Ez lehet egy üveg vagy műanyag tál, lufi, pohár, gipszöntő forma (maszkoknál), lényeg hogy a kész alkotás könnyen levehető legyen az alapról.

2.lépés:

Kellő mennyiségű fekete-fehér, illetve színes újságpapír felaprítása tépéssel (kb. 4x5cm-es darabokra lesz szükség). Egy kicsi gyakorlással felismerhető, hogy a papírnak is van száliránya, úgy mint a szöveteknek. Ennek megkeresése jelentősen megkönnyíti a darabolást, ugyanis szinte egyenletes csíkokat téphetünk a száliránnyal párhuzamosan, amiket azután igen könnyű tovább kicsinyíteni. Ellenkező esetben girbe-gurba  csíkokat kapunk. Természetesen ollóval is fel lehet vágni a papírt, de ilyenkor a kész alkotás több csiszolást igényel  a végén.

3. lépés:

csiriz főzése

4. lépés:

A sablont valamilyen zsíros krémmel alaposan be kell kenni. (babakrém, vazelin)
Erre azért van szükség, hogy a sablont  könnyebben szabadíthassuk ki  a száraz papírmasé szorításából.

5. lépés:

Kezdődhet a munka: az első réteget (fekete-fehér újságpapír) úgy készítjük, hogy minden egyes papírdarabot vízbe mártunk, és ha kicsit átázott, rásimítjuk a bekrémezett alapra. (A zsíros krém biztosítja, hogy jól oda fog ragadni) Figyeljünk, hogy a "cserepezést" pontosan hajtsuk végre, vagyis minden darab papír fedje az előzőt. Közben simítsuk ki a keletkezett redőket, amennyire csak tudjuk.

6. lépés:

Most már jöhet a csiriz. Kézzel (lehet ecsettel is) rásimítunk egy kevés csirizt az első rétegre, és a színes újságpapírdarabokat elkezdjük rétegezni úgy, hogy minden egyes darabot csirizzel bekenünk. Fontos, hogy a lehető legtöbb levegőt kisimogassuk a rétegek közül, ezzel biztosítva hogy száradás után ne legyen sérülékeny, kemény egységet alkosson.

A rétegezést felváltva színes és fekete-fehér papírral végezzük, ami azért segít, mert látható, hogy mikor végeztünk teljesen egy réteggel. A tárgyak felhasználását tekintve kell a rétegek számát meghatározni. Például egy farsangi maszk elkészítéséhez elegendő 8-10 réteget egymásra ragasztanunk, míg egy tál esetében ez akár a duplája is lehet.

Miután levettük a kész művet az alapról, a széleket ollóval vagy sniccerrel egyenletessé lehet vágni és ha szép befejezést akarunk, egy réteget még ráragaszthatunk, hogy elfedjük a vágás okozta egyenetlenségeket.

Ne feledkezzünk el az első rétegről, amit csak vízzel ragasztottunk oda a krémes alaphoz. Érdemes legalább egy réteget a belső oldalra is felragasztani. Ilyenkor már legtöbb esetben nem kell az alapra visszahelyezni, nem szokott  deformálódni a kész mű.

Teljes száradás után remekül csiszolható, festhető.

Köszönet a pontos leírásért a www.kezmuvessegek.eoldal.hu-nak :)

További ötletekért figyeljétek a videókat, olvassátok a blogot és látogassatok el a Teleprendezők közösségi oldalára!